Muzeum Brodnica (spichlerz)

Muzeum powstało w 1973 roku jako Muzeum Regionalne w Brodnicy. Od 1989 roku placówka używa nazwy Muzeum w Brodnicy. Jej główna siedziba mieści się w barokowym spichlerzu z XVII wieku. Ponadto ekspozycje znajdują się w następujących obiektach: podziemiach krzyżackiego zamku z XIV wieku (ul. Zamkowa 1), Bramie Chełmińskiej (ul. Mały Rynek 4). W muzeum prezentowane są następujące wystawy stałe: archeologiczna pt. „Życie codzienne mezolitycznych myśliwych z Mszaba sprzed 10.000 lat”, ukazująca efekty ...
Muzeum powstało w 1973 roku jako Muzeum Regionalne w Brodnicy. Od 1989 roku placówka używa nazwy Muzeum w Brodnicy. Jej główna siedziba mieści się w barokowym spichlerzu z XVII wieku. Ponadto ekspozycje znajdują się w następujących obiektach: podziemiach krzyżackiego zamku z XIV wieku (ul. Zamkowa 1), Bramie Chełmińskiej (ul. Mały Rynek 4). W muzeum prezentowane są następujące wystawy stałe: archeologiczna pt. „Życie codzienne mezolitycznych myśliwych z Mszaba sprzed 10.000 lat”, ukazująca efekty wykopalisk prowadzonych w rejonie wsi Mszano, związanych z kulturą myśliwską środkowej epoki kamienia (Spichlerz). Dawid Galus źródło Wikipedia.

Muzeum Brodnica (spichlerz) przy ul. Św. Jakuba