Kościół Wszystkich Świętych

Kościół Świętego Krzyża

Kościół Wszystkich Świętych w Poznaniu – znajdujący się na posesji ul. Grobla 1 (w sąsiedztwie placu Międzymoście) został wzniesiony w latach 1777–1783 według projektu i pod kierownictwem Antoniego Höhne jako ewangelicki kościół Świętego Krzyża. Kościół wzniesiono na planie prostokąta, przykrytego czterospadowym, krytym łupkiem dachem. Na frontowej fasadzie (zachodniej) znajdują się trzy portale z czego środkowy znajduje się w górującej nad kościołem wieży nakrytej czterospadowym, miedzianym dachem ...
Kościół Wszystkich Świętych w Poznaniu – znajdujący się na posesji ul. Grobla 1 (w sąsiedztwie placu Międzymoście) został wzniesiony w latach 1777–1783 według projektu i pod kierownictwem Antoniego Höhne jako ewangelicki kościół Świętego Krzyża. Kościół wzniesiono na planie prostokąta, przykrytego czterospadowym, krytym łupkiem dachem. Na frontowej fasadzie (zachodniej) znajdują się trzy portale z czego środkowy znajduje się w górującej nad kościołem wieży nakrytej czterospadowym, miedzianym dachem (bardzo podobne zwieńczenie wieży posiada zabytkowy kościół w Wierzbowej). Przed środkowym wejściem znajdują się figury świętych Piotra i Pawła. Do fasady wschodniej przylega zakrystia, w której wisi portret Stanisława Augusta Poniatowskiego ufundowany przez parafian z wdzięczności za ustanowienie swobód religijnych. Źródło opisu i więcej informacji: .

Kreuzkirche, obecnie kościół Wszystkich Świętych w Poznaniu.
    Most Chwaliszewski z ewangelickim kościółem Św. Krzyża.
    Wysadzony w powietrze we wrześniu 1939 roku Most Chwaliszewski ...
    Dawny Kreuzkirche, obecnie kościół Wszystkich Świętych w Poznaniu.
    komentarze: 0
    Kościół Wszystkich Świętych, zdjęcie pochodzi z https://poznan.travel/pl/r/biznes/fotoportal-pobierz-za-darmo-zdjecia-poznania, ...
    Kościół Wszystkich Świętych ul. Grobla 1 - widok od strony ul. ...
    Kościół Wszystkich Świętych (ul. Grobla 1)