Pomnik Wilhelma I (dawny)

Kaiser Wilhelm Denkmal

Pomnik zamówiono ze społecznych datków, których zbieraniem zajął się powstały latem 1900 roku Komitet dla wzniesienia pomnika cesarza Wilhelma Wielkiego w ewim:Elblągu. Zbiórka trwała aż pięć lat. Autorem projektu był Wilhelm Haverkamp. Na uroczystości odsłonięcia, latem 1905 roku, przybyli członkowie rodziny cesarskiej: cesarzowa Augusta Wiktoria oraz książęta Eitel Friedrich, Adalbert i Oskar.
W miejscu, gdzie pierwotnie znajdował się pomnik, w roku 1942 wybudowano schron przeciwlotniczy. Pomnik ...
W miejscu, gdzie pierwotnie znajdował się pomnik, w roku 1942 wybudowano schron przeciwlotniczy. Pomnik przetopiono w 1943 r. na potrzeby wojenne Niemiec. Dziś, prawie dokładnie w tym samym miejscu, stoi forma przestrzenna "Żubr".
Odlany w brązie posąg przedstawiał władcę państwa w płaszczu generalskim i pickelhaubie na głowie. Posąg ustawiono na czterometrowym, granitowym postumencie. Po obu jego stronach znajdowały się reliefy przedstawiające kanclerza Rzeszy Niemieckiej, Ottona von Bismarcka i feldmarszałka, Helmuta Moltkego.

Pomnik Wilhelma I w Elblągu.
    Nieistniejący ratusz w Elblągu.