Średnia Droga

Dachshübelweg, Mittel-Weg

Średnia Droga, Dachshübelweg, Mittel-Weg Droga leśna łącząca Rzeczkę z Przełęczą Walimską, trawersująca pd pd.zach. i pn. zbocza Małej Sowy. Zaczyna się w Rzeczce na wys. ok. 650 m.n.p.m. u ujścia Srebrnej Wody i początkowo prowadzi przez łąki doliny potoku. Na wysokości ok. 690 m.n.p.m. opuszcza potok i , skręca na południowy zach., wkracza w granice PK Gór Sowich i łagodnie, monotonnie prowadzi przez całkowicie zniszczone lasy świerkowe regla dolnego na Jelenią Polanę, gdzie krzyżuje się na wysokości ...
Średnia Droga, Dachshübelweg, Mittel-Weg Droga leśna łącząca Rzeczkę z Przełęczą Walimską, trawersująca pd pd.zach. i pn. zbocza Małej Sowy. Zaczyna się w Rzeczce na wys. ok. 650 m.n.p.m. u ujścia Srebrnej Wody i początkowo prowadzi przez łąki doliny potoku. Na wysokości ok. 690 m.n.p.m. opuszcza potok i , skręca na południowy zach., wkracza w granice PK Gór Sowich i łagodnie, monotonnie prowadzi przez całkowicie zniszczone lasy świerkowe regla dolnego na Jelenią Polanę, gdzie krzyżuje się na wysokości 815 m.n.p.m. krzyżuje się z Grzbietowa Cesarską Drogą. Jest to zarazem jej najwyższy punkt. Dalej prawie poziomo obchodzi Małą Sowę przez Borsucze Wzgórze, przecina źródliskowe dolinki Gontowego Spławu i Sowiego Spławu, za którymi przez wylesione zbocza skręca ku północy i łagodnie schodzi dna Przełęcz Walimską (735 m.n.p.m. )

Góry Sowie. Średnia Droga dawniej Dachshübelweg, Mittel-Weg, od ...
    Mała Sowa. Średnia Droga dawniej Dachshübelweg, Mittel-Weg, od ...