Kościół garnizonowy MB Królowej Polski

Projekt świątyni wykonał w 1909 berliński architekt Ludwig Dihm. Kamień węgielny pod budowę obiektu został jednak położony dopiero cztery lata później, 4 maja 1913. Plac, na którym miała powstać świątynia, przekazało wojsko - był to fragment dawnego placu ćwiczeń piechoty przy ul. Koszarowej (obecna ul. Kromera). Prace przy wznoszeniu obiektu wykonywały firma A. Pfeiffera (murarskie) oraz A. Lindermanna (dekarskie). Do marca 1914 wykonano drewnianą konstrukcję dwóch hełmów na wieży kościelnej. 4 ...
Projekt świątyni wykonał w 1909 berliński architekt Ludwig Dihm. Kamień węgielny pod budowę obiektu został jednak położony dopiero cztery lata później, 4 maja 1913. Plac, na którym miała powstać świątynia, przekazało wojsko - był to fragment dawnego placu ćwiczeń piechoty przy ul. Koszarowej (obecna ul. Kromera). Prace przy wznoszeniu obiektu wykonywały firma A. Pfeiffera (murarskie) oraz A. Lindermanna (dekarskie). Do marca 1914 wykonano drewnianą konstrukcję dwóch hełmów na wieży kościelnej. 4 lipca 1915 obiekt został oddany do użytku liturgicznego, chociaż trwały w nim jeszcze prace przy dekoracji wnętrza. Wieża kościelna wznosi się na wysokość 58 metrów.

Kościół garnizonowy Matki Boskiej Królowej Polski.
    Olsztyn. Kościół garnizonowy w czasie otwarcia studenckiego festynu ...