Willa Glatke

Willa, która po licznych „modernizacjach” wiele zatraciła ze swego przedwojennego, reprezentacyjnego charakteru, stoi przy skrzyżowaniu ulic Czarnieckiego i Grunwaldzkiej. Wybudowana została około 1904 roku przez żydowskiego przedsiębiorcę, właściciela dwóch cegielni: na Zajezierzu (Collishof) i w podostródzkiej Górce. Walter Gladtke był solą w oku ostródzkich nazistów. Za zasługi na polach bitew I wojny światowej odznaczony został Krzyżem Żelaznym, dlatego hitlerowskie władze miasta długo nie mogły ...
Willa, która po licznych „modernizacjach” wiele zatraciła ze swego przedwojennego, reprezentacyjnego charakteru, stoi przy skrzyżowaniu ulic Czarnieckiego i Grunwaldzkiej. Wybudowana została około 1904 roku przez żydowskiego przedsiębiorcę, właściciela dwóch cegielni: na Zajezierzu (Collishof) i w podostródzkiej Górce. Walter Gladtke był solą w oku ostródzkich nazistów. Za zasługi na polach bitew I wojny światowej odznaczony został Krzyżem Żelaznym, dlatego hitlerowskie władze miasta długo nie mogły się zdecydować czy i w jaki sposób powinny go represjonować. Nie czekając na ostateczną decyzję nazistów, przemysłowiec sprzedał w 1935 roku cały swój majątek, w tym dom, i wyemigrował z rodziną najpierw do Francji, a później do Argentyny. Tuż po II wojnie światowej w willi kwaterował prawdopodobnie rosyjski komendant wojenny Ostródy pułkownik Konstantinow, co uchroniło ją przed spaleniem. Starzy ostródzianie pamiętają strzegącą dostępu do budynku całodobową wartę, wystawianą przez trzeźwych, uzbrojonych w pepesze czerwonoarmistów. Po opuszczeniu miasta przez wojska sowieckie, przez kilka lat swoją siedzibę miał tutaj komitet Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Później, aż do początku obecnego wieku, mieściło się tutaj jedno z ostródzkich przedszkoli. Obecnie willa znajduje się w rękach prywatnych. Dawid Galus źródło naszaostróda.pl

Willa Glatke przy Stefana Czarneckiego.