Botaniczne Centrum Badawcze (pałac)

Schloss Prillwitz

Najwybitniejszy na Pomorzu Zachodnim przykład rezydencji z 1. poł. XIX w., utrzymanej w formach palladiańskiego klasycyzmu. Pałac wchodzi w skład zespołu złożonego z parku - ob. ogrodu dendrologicznego - i zabudowań folwarcznych. Pałac został wzniesiony ok. 1805 r. dla tajnego nadradcy finansowego Augusta Heinricha Borgstede (data „1814” na fasadzie oznaczała przypuszczalnie zakończenie budowy). Autor projektu pochodził zapewne z kręgu berlińskiego architekta Carla Gottharda Langhansa. W 1821 r. ...
Najwybitniejszy na Pomorzu Zachodnim przykład rezydencji z 1. poł. XIX w., utrzymanej w formach palladiańskiego klasycyzmu. Pałac wchodzi w skład zespołu złożonego z parku - ob. ogrodu dendrologicznego - i zabudowań folwarcznych. Pałac został wzniesiony ok. 1805 r. dla tajnego nadradcy finansowego Augusta Heinricha Borgstede (data „1814” na fasadzie oznaczała przypuszczalnie zakończenie budowy). Autor projektu pochodził zapewne z kręgu berlińskiego architekta Carla Gottharda Langhansa. W 1821 r. książę August Pruski, bratanek króla Fryderyka II, kupił Przelewice dla swojej metresy Marii Augusty Arndt, późniejszej pani von Prillwitz, i nieślubnych dzieci. W urządzonym na nowo wnętrzu pałacu mieściły się: w części wschodniej od frontu - gabinet księcia Augusta, od ogrodu - apartamenty państwa, w części zachodniej - wielka sala jadalna. Od 1876 r. właścicielem majątku był berliński przemysłowiec Caspar Lachmann, po nim, od 1923 r. - dr Conrad von Borsig, przemysłowiec z Berlina, twórca powstałego w latach 1933-1938 przelewickiego arboretum, zabity 13 lutego 1945 r. przez radzieckich żołnierzy. Po wojnie pałac wraz z całym majątkiem był użytkowany przez państwowe gospodarstwo rolne. Opuszczony w 1971 r., w latach 1985-1989 został wstępnie zabezpieczony, w 1993 r. przejęty wraz z całym zespołem przez gminę Przelewice, w latach 2004-2006 - dzięki funduszom unijnym - odbudowany na siedzibę Botanicznego Centrum Badawczo-Wdrożeniowego. Zgodnie z projektem Iwony Trzaski odrestaurowano elewacje, we wnętrzu odtworzono wystrój holu, w piwnicy zakonserwowano relikty malowideł z pocz. XX wieku.

Przelewice - pałaz i zajazd zum golden Engel.
    Pałac Przelewice.