Górski odcinek drogi Nr 383

"Hungerstrasse"

Droga wojewódzka Nr 383 przekracza Góry Sowie w rejonie Przełęczy Walimskiej. Jest bardzo malownicza i widokowa. Wzdłuż szosy skrajem lasu prowadzi granica PKGS. Przełęcz Walimska nie należała do najstarszych przejść przez Góry Sowie. Jej rola wzrosła dopiero w końcu XVIII wieku lub na początku XIX, gdy droga przez nią połączyła Walim i Pieszyce oraz okoliczne wsie. Wszystkie te miejscowości stanowiły centrum tkactwa chałupniczego, a w Walimiu i Pieszycach powstawały pierwsze tkalnie mechaniczne.. ...
Droga wojewódzka Nr 383 przekracza Góry Sowie w rejonie Przełęczy Walimskiej. Jest bardzo malownicza i widokowa. Wzdłuż szosy skrajem lasu prowadzi granica PKGS. Przełęcz Walimska nie należała do najstarszych przejść przez Góry Sowie. Jej rola wzrosła dopiero w końcu XVIII wieku lub na początku XIX, gdy droga przez nią połączyła Walim i Pieszyce oraz okoliczne wsie. Wszystkie te miejscowości stanowiły centrum tkactwa chałupniczego, a w Walimiu i Pieszycach powstawały pierwsze tkalnie mechaniczne.. Obecna szosa powstała w latach 1847 - 49, jako jedna z "dróg głodu", budowana w ramach robót publicznych w okresie wielkiego głodu na Śląsku. Nosiła tez niemiecka nazwę "Hungerstrasse". W najwyższym punkcie drogi stanęła ok. 1870 r. gospoda "Sieben - Kurfustein - Baude"nazwana od rosnących tu 7 okazałych Świerków. Przy szosie w miejsce dawnej gospody w 1979 r. urządzono parking i miejsce wypoczynku. Szosa na Przełęczy Walimskiej, zarówno od strony Rościszowa jak i Walimia, wykorzystywana bywa do rozgrywania imprez motorowych i kolarskich ze względu na znaczne różnice wysokości pokonywane ciasnymi ale malowniczymi serpentynami. Na samej przełęczy jest węzeł kilku dróg leśnych, m.i. do szosy dochodzi przez Przygodną Kopę Sowia Droga, a a w drugą stronę, zboczami Małej Sowy, trawersuje średnia Droga". Od Potoczka do Rościszowa szosa biegnie wzdłuż górskiego potoku Kłomnica.

Góry Sowie. Górski odcinek drogi wojewódzkiej Nr 383. Zakręt w ...
    Góry Sowie, Szczytów (dawne Ulbrichshohe) ,dolna część Rościszowa. ...