Letnia jadalnia biskupów (Mały Refektarz)

Kleiner Remter

XVI – XVIII

Pomieszczenie położone nad kuchnią służyło codziennym potrzebom – tu spożywano posiłki. Sala nakryta trójprzęsłowym sklepieniem gwiaździstym. Na ścianach widoczne ślady malowideł powstałych na przestrzeni XVI – XVIII wieku. Ostatnia warstwa imitująca gzymsy, pilastry i girlandy (ściana południowa) pochodzi z czasów biskupa Ignacego Krasickiego. Pierwotny gotycki koloryt sklepień i żeber częściowo odtworzono w trakcie prac konserwatorskich prowadzonych w latach 1982–1985. Dawid Galus źródło Muzeum ...
Pomieszczenie położone nad kuchnią służyło codziennym potrzebom – tu spożywano posiłki. Sala nakryta trójprzęsłowym sklepieniem gwiaździstym. Na ścianach widoczne ślady malowideł powstałych na przestrzeni XVI – XVIII wieku. Ostatnia warstwa imitująca gzymsy, pilastry i girlandy (ściana południowa) pochodzi z czasów biskupa Ignacego Krasickiego. Pierwotny gotycki koloryt sklepień i żeber częściowo odtworzono w trakcie prac konserwatorskich prowadzonych w latach 1982–1985. Dawid Galus źródło Muzeum zamkowe.

Zamek w Lidzbarku Warmińskim. Mały refektarz
    Letnia jadalnia biskupów (Mały Refektarz).