Cerkiew Świętego Krzyża

Evangelische Kirche

Cerkiew Świętego Krzyża w Węgorzewie – cerkiew greckokatolicka w Węgorzewie, w województwie warmińsko-mazurskim. Jest to dawny kościół ewangelicki stanowiący część zabudowań byłego zakładu opiekuńczego "Bethesda". Kamień węgielny pod świątynię położono 2 października 1930 r., wyświęcono pod wezwaniem św. Krzyża trzy lata później, o czym mówi zachowana do dziś tablica w przedsionku kościoła.
Ewangelicy użytkowali kościół do 1945 r., po czym został on im odebrany przez władze na potrzeby katolickiej ...
Ewangelicy użytkowali kościół do 1945 r., po czym został on im odebrany przez władze na potrzeby katolickiej parafii wojskowej. W latach 50. ponownie wrócił w ręce ewangelików. W 1983 r. został wydzierżawiony, a w 1998 odkupiony przez grekokatolików. Od 1999 prowadzone są prace remontowe mające przystosować cerkiew do liturgii greckokatolickiej. Węgorzewscy ewangelicy w dalszym ciągu mają prawo korzystać z dolnej kaplicy.
Świątynia mieści się przy ulicy 11 Listopada 14. Jest to dwupoziomowa, salowa budowla z wydzielonym prezbiterium na planie prostokąta, wybudowana z czerwonej cegły w uproszczonym stylu nawiązującym do neogotyku. Nad wejściem wznosi się masywna dzwonnica na planie prostokąta, kryta czterospadowym dachem. Front dzwonnicy zdobią wąskie, podłużne wnęki, w środkowej umieszczono duży, biały, podświetlany krzyż. Wnętrze kryte drewnianym stropem, pozbawione typowych dla kościołów ewangelickich empor. Obecnie prezbiterium oddziela od nawy drewniany ikonostas o nowoczesnych formach.
Z dawnego wyposażenia ewangelickiego zachowały się ławki, witraże oraz wielki drewniany krucyfiks w prezbiterium. Za:

Węgorzewo. Ewangelicka klinika i kościół, obecnie dom opieki i ...
    Węgorzewo. Dawniej kościół ewangelicki, obecnie cerkiew greckokatolicka.