ORP Ślązak

ORP Ślązak – torpedowiec zbudowany w 1917 r. w szczecińskiej stoczni „Vulcan” jako niemiecki A-59. W 1919 r. przyznany Polsce przez Radę Ambasadorów w ramach podziału floty niemieckiej. Po remoncie w Rosyth w Wielkiej Brytanii dotarł do Polski 28 września 1921 i w 1923 r. został włączony w skład Dywizjonu Torpedowców. Od 1937 r. był wykorzystywany jako okręt ćwiczebny (cel) dla lotnictwa. Okręt nie był użyty w działaniach bojowych II wojny światowej, później przejęty przez Niemców zatonął podczas ...
ORP Ślązak – torpedowiec zbudowany w 1917 r. w szczecińskiej stoczni „Vulcan” jako niemiecki A-59. W 1919 r. przyznany Polsce przez Radę Ambasadorów w ramach podziału floty niemieckiej. Po remoncie w Rosyth w Wielkiej Brytanii dotarł do Polski 28 września 1921 i w 1923 r. został włączony w skład Dywizjonu Torpedowców. Od 1937 r. był wykorzystywany jako okręt ćwiczebny (cel) dla lotnictwa. Okręt nie był użyty w działaniach bojowych II wojny światowej, później przejęty przez Niemców zatonął podczas holowania na złom.

ORP Ślązak
    ORP Ślązak