Folder ‘Obornickiego Święta Szparagów’. - Nasilająca się od drugiej połowy XIX w. ruchliwość ludności wiejskiej w obrębie Dolnego Śląska i poza nim przyczyniła się do licznych zapożyczeń kulinarnych. Wprawdzie nadal utrzymywało się w środowisku wiejskim szereg tradycyjnych potraw, przede wszystkim w okresie świąt kościelnych i rodzinnych, ale też upowszechniały się potrawy nowe. Wśród tych ostatnich nadzwyczajne powodzenie w Obornikach miały dania sporządzane ze szparagów. Chociaż dotąd jeszcze nie wiemy od kiedy zaczęto je tutaj uprawiać i z czyjej inicjatywy, faktem pozostaje jednak to, że właśnie w okresie międzywojennym Oborniki zyskały swego rodzaju ‘sławę’ z uprawy tego warzywa i obchodzono coroczne ‘Święta szparagów’ ( 4 czerwca). Przybywający wówczas liczni goście, zwłaszcza z Wrocławia, z przyjemnością spożywali w tutejszych placówkach gastronomicznych jej zdrowe i smaczne pędy, które oborniczanie przyrządzali im w różnych zestawach potraw. – |