Dwór Więckowice

Dwór w Więckowicach (powiat poznański) jest zdewastowany, w miarę dobrym stanie utrzymana jest jedynie część służąca jako kaplica, w której odbywają się nabożeństwa. Autor publikacji "Dwory Polskie w Wielkiem Księstwie Poznańskim" z 1912 r. pisał: "Więckowice, powiat wschodni poznański, własność Zofii z hrabiów Czapskich Breziny. W 18. wieku należał majątek ten do rodziny Zbijewskich, później do rodziny Bielińskich i Drwęskich. W roku 1805 kupił Więckowice Adam Turno od Rocha Drwęskiego za cenę 112,500 ...
Dwór w Więckowicach (powiat poznański) jest zdewastowany, w miarę dobrym stanie utrzymana jest jedynie część służąca jako kaplica, w której odbywają się nabożeństwa. Autor publikacji "Dwory Polskie w Wielkiem Księstwie Poznańskim" z 1912 r. pisał: "Więckowice, powiat wschodni poznański, własność Zofii z hrabiów Czapskich Breziny. W 18. wieku należał majątek ten do rodziny Zbijewskich, później do rodziny Bielińskich i Drwęskich. W roku 1805 kupił Więckowice Adam Turno od Rocha Drwęskiego za cenę 112,500 złotych polskich, w roku 1825 sprzedał je Mycielskiemu z linii szamotulskiej za 40000 talarów. W roku 1832 wniosła Konstancya Mycielska Więckowice jako wiano mężowi swemu Józefowi Brezie, pułkownikowi wojsk polskich. Rodzina Brezów przybyła z Francyi do Polski w 17. wieku. Obszerny staroświecki dwór, w podkowę zbudowany, pochodzi z dawnych czasów. Park sam założony został przez ojca obecnej właścicielki, Maryana hrabiego Czapskiego, autora znanego ogólnie dzieła "Historya konia". Z dworem połączona jest kaplica, w której miejscowy kapelan codziennie odprawia nabożeństwo."

Dwór w Więckowicach (powiat poznański).
    Dwór w Więckowicach (powiat poznański). Autor: Tomasz Stachowiak, ...