Dwór Winna Góra

Dwór w Winnej Górze (powiat średzki) wybudował biskup Czartoryski w roku 1770. Majątek Winnogóra (dawna nazwa) był w posiadaniu biskupa do drugiego rozbioru Polski. W roku 1807 Napoleon podarował Winnogórę wraz z kilkunastoma okolicznymi wsiami generałowi Dąbrowskiemu. Wnuk generała, Henryk Mańkowski, zamierzał przebudować i odnowić budynek ale z powodu złego stanu technicznego murów i elementów drewnianych zdecydował się rozebrać stary dwór. W jego miejscu, w latach 1910-12 wybudował nowy pałac ...

Dwór w Winnej Górze (powiat średzki) wybudowany w 1770 roku przez ...