Sąd Okręgowy

Prezydium Powiatowej Rady Narodowej, Urząd Wojewódzki

Gmach sądu wybudowany został w latach 1906-1907 według projektu architekta gubernialnego Feliksa Nowickiego. Wzniesiony w stylu neoklasycznym nawiązuje do architektury carskiego Petersburga.
W budynku mieści się Sala Tradycji Sądownictwa im. Stanisława Pomian-Srzednickiego – Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego, w której znajduje się portret cara Mikołaja II, który był inicjatorem i fundatorem budowy gmachu.
W okresie I wojny światowej, w 1914 roku w trakcie walk o miasto, w jego wnętrzach był urządzony ...
W okresie I wojny światowej, w 1914 roku w trakcie walk o miasto, w jego wnętrzach był urządzony szpital polowy. Po zakończeniu II wojny światowej w siedzibie sądu najpierw mieściła się Miejska Rada Narodowa, a następnie po utworzeniu w 1975 roku województwa piotrkowskiego, budynek ten był siedzibą Urzędu Wojewódzkiego.
Od 1989 roku ponownie pełni funkcję sądu. Za:

Gmach Sądu Okręgowego.
    komentarze: 2
    Składanie raportu przed feldmarszałkiem (więcej - https://pl.wikipedia.org/wiki/Hermann_K%C3%B6vess_von_K%C3%B6vesshaza) ...
    Ulica Słowackiego z budynkiem Sądu Okręgowego
    Legioniści przed gmachem Sądu Okręgowego