Sala Wikingów

Sala Wikingów to nietypowa sala muzealna, w której wszystkie eksponaty można przymierzać, dotykać i pozować z nimi do zdjęć. Znaczna część znajdujących się w sali przedmiotów to repliki, ale można też znaleźć też oryginały. Bezpośrednie obcowanie z akcesoriami pochodzącymi z różnych epok stwarza niepowtarzalną okazję do porównania rodzajów broni, uzbrojenia. To także niezapomniana lekcja historii dla najmłodszych, którzy mają okazję przekonać się jak ciężki ekwipunek towarzyszył rycerzom, żołnierzom ...
Sala Wikingów to nietypowa sala muzealna, w której wszystkie eksponaty można przymierzać, dotykać i pozować z nimi do zdjęć. Znaczna część znajdujących się w sali przedmiotów to repliki, ale można też znaleźć też oryginały. Bezpośrednie obcowanie z akcesoriami pochodzącymi z różnych epok stwarza niepowtarzalną okazję do porównania rodzajów broni, uzbrojenia. To także niezapomniana lekcja historii dla najmłodszych, którzy mają okazję przekonać się jak ciężki ekwipunek towarzyszył rycerzom, żołnierzom i jak wiele trudu kosztował ich czas walk oraz wojen. W odpowiedzi na ogromne zainteresowanie salą przygotowano specjalne eksponaty dla najmłodszych odwiedzających. Skórzane hełmy, drewniane miecze, topory i tarcze są bezpieczne dla dzieci, które w pełni mogą korzystać z przywileju dotykania eksponatów. Dawid Galus źródło fortaniola.pl

Sala Wikingów.