Synagoga (nie istnieje)

Kino Tatry

Synagoga w Wolsztynie – zbudowana w 1842 roku przy ulicy Poznańskiej. W 1896 roku synagogę przebudowano. Podczas II wojny światowej hitlerowcy zdewastowali synagogę. Po wojnie budynek synagogi dostosowano do potrzeb kina. W 2000 roku synagogę odzyskała poznańska gmina żydowska, która następnie sprzedała ją prywatnemu inwestorowi, planującemu budowę centrum handlowego. Murowany budynek synagogi wzniesiono na planie litery "T". We wschodniej części znajdowała się sala modlitewna, w zachodniej części ...
Synagoga w Wolsztynie – zbudowana w 1842 roku przy ulicy Poznańskiej. W 1896 roku synagogę przebudowano. Podczas II wojny światowej hitlerowcy zdewastowali synagogę. Po wojnie budynek synagogi dostosowano do potrzeb kina. W 2000 roku synagogę odzyskała poznańska gmina żydowska, która następnie sprzedała ją prywatnemu inwestorowi, planującemu budowę centrum handlowego. Murowany budynek synagogi wzniesiono na planie litery "T". We wschodniej części znajdowała się sala modlitewna, w zachodniej części przedsionek, nad którym znajdował się babiniec. Do dnia dzisiejszego nie zachowało się nic z wyposażenia ani wystrój wnętrza. 30 grudnia 2009 r. synagoga spłonęła. Okoliczności wybuchu pożaru nie są na razie jasne.Budynek został rozebrany. W 2013 r. ukończono odbudowę budynku, z przeznaczeniem na cele handlowe.
Źródło opisu: Wikipedia

Wolsztyn. Rynek z ratuszem i synagoga.