Stacja ładowania autobusów elektrycznych (ul. Wyspiańskiego)

Pierwsza z 11 stacji szybkiego ładowania autobusów elektrycznych zielonogórskiego MZK, które powstaną na pętlach autobusowych i w centrum przesiadkowym przy ul. Bema (główne ładowarki, do nocnego ładowania autobusów, znajdują się w zajezdni MZK).
Stacja przy ul. Wyspiańskiego została zbudowana w październiku 2018r. Ma trzy pantografowe stanowiska do ładowania i kontenerową stację transformatorowo-zasilającą.
Całkowita moc stacji to 600 kW (3 x 200 kW). Stacja może pracować w dwóch trybach: ładowania ...
Całkowita moc stacji to 600 kW (3 x 200 kW). Stacja może pracować w dwóch trybach: ładowania podstawowego (z mocą 200 kW na każdym stanowisku) oraz ładowania rezerwowego (z możliwością zwiększenia mocy ładowania na danym stanowisku do 400 kW).
Projektantem i wykonawcą stacji ładujących jest zielonogórska firma Ekoenergetyka-Polska.
[jawc]