Pałac Kościelec (Chrzanów)

XVIII / XIX

Powstał na przełomie XVIII i XIX wieku, na malowniczym wzgórzu w Kościelcu, obecnej dzielnicy Chrzanowa staraniem rodziny Borzęckich. Pierwotnie klasycystyczny pałac w 1883 roku przebudowano wg projektu architekta krakowskiego Tadeusza Stryjeńskiego. W tym czasie uzyskał formy neobarokowe. Jego ostatnimi właścicielami (do czasu wybuchu II Wojny Światowej) byli Starzeńscy.
Pałac spłonął w niewyjaśnionych okolicznościach w styczniu 1943 roku. Po pożarze nie został odbudowany. Jego wypalone mury, chociaż ...
Pałac spłonął w niewyjaśnionych okolicznościach w styczniu 1943 roku. Po pożarze nie został odbudowany. Jego wypalone mury, chociaż niezwykle malownicze, nie były poddawane konserwacji. Niszczały więc z roku na rok.
W połowie lat 80-tych XX wieku podjęto decyzję o całkowitym wyburzeniu pozostałości po zabytku. Nie było pieniędzy na konserwację, a nadwyrężone ściany zagrażały zawaleniem. Dziś po przepięknym zabytku pozostało puste miejsce, wyraźnie odznaczające się wśród otaczającego je, pięknego parku.

Ruiny pałacu Kościelec.
    Kościelec, ruiny klasycystycznego pałacu. W połowie lat 80 wyburzono ...