Dom kamienny z Łutynowa

I poł. XIX w.

Dom kamienny z Łutynowa pochodzi z gminy Olsztynek, powiat Olsztyn, zbudowany I poł. XIX wieku. Dom jest przykładem zabudowań mieszkalnych biednej ludności mazurskiej. Ściany zbudowane z kamieni polnych, łączone zaprawą gliniano-wapienną, wznoszą się na wysokość ok. 2,5 metra. Dach dwuspadowy, poszyty trzciną. Na kalenicy znajdują się koźliny (skrzyżowane żerdzie), zabezpieczające poszycie dachu. Szczyty chałupy oszalowane i olistwowane w jodełkę, rozdzielone ozdobnie przycinana deską. Budynek składa ...
Dom kamienny z Łutynowa pochodzi z gminy Olsztynek, powiat Olsztyn, zbudowany I poł. XIX wieku. Dom jest przykładem zabudowań mieszkalnych biednej ludności mazurskiej. Ściany zbudowane z kamieni polnych, łączone zaprawą gliniano-wapienną, wznoszą się na wysokość ok. 2,5 metra. Dach dwuspadowy, poszyty trzciną. Na kalenicy znajdują się koźliny (skrzyżowane żerdzie), zabezpieczające poszycie dachu. Szczyty chałupy oszalowane i olistwowane w jodełkę, rozdzielone ozdobnie przycinana deską. Budynek składa się z dwóch jednoizbowwych mieszkań, z których każde należało do odrębnej rodziny. W jednym z nich warsztat szewski z pocz. XX wieku, w drugim wnętrze mieszkalne rodziny pogorzelców z pocz. XX wieku.

Dom kamienny z Łutynowa.
    Dom kamienny z Łutynowa w parku etnograficznym w Olsztynku.