Wnętrza kościoła

Kościół św. Zofii

Świątynia została wybudowana w 1544 roku i ufundowana przez hetmana wielkiego koronnego Jana Amora Tarnowskiego, przy istniejącej od początku XVI wieku wieży obronnej. W 1765 roku kościół został wyremontowany natomiast w latach 1871-1872 roku przeprowadzono jego rozbudowę – zostało wtedy przedłużone prezbiterium oraz została do niego włączona stara wieża, natomiast z lewej i prawej strony zostały zbudowane 2 piętrowe zakrystie oraz kruchta od strony zachodniej. W 1872 roku świątynia została konsekrowana ...
Świątynia została wybudowana w 1544 roku i ufundowana przez hetmana wielkiego koronnego Jana Amora Tarnowskiego, przy istniejącej od początku XVI wieku wieży obronnej. W 1765 roku kościół został wyremontowany natomiast w latach 1871-1872 roku przeprowadzono jego rozbudowę – zostało wtedy przedłużone prezbiterium oraz została do niego włączona stara wieża, natomiast z lewej i prawej strony zostały zbudowane 2 piętrowe zakrystie oraz kruchta od strony zachodniej. W 1872 roku świątynia została konsekrowana przez biskupa lubelskiego Walentego Baranowskiego. W 1908 roku została dobudowana kruchta oraz przedsionek od strony południowej.Więcej tu

Kościół św. Zofii
    Kościół św. Zofii.