Komora Kazimierza Wielkiego

Komora Kazimierza Wielkiego na I poziomie (-64 m) kopalni soli w Wieliczce.
Wyrobisko wybrane w bryle soli zielonej w połowie XVIII wieku, w znacznej części chronione podsadzką i kasztami. Od 1968 roku komora ta nosi nazwę Kazimierza Wielkiego, wybitnego polskiego króla, który nadał Żupom Krakowskim zbiór praw (statut). Wydany w 1368 roku statut normował zwyczajowe prawo górnicze, regulował wydobycie, zatrudnienie oraz handel solą. W XIV wieku wpływy z Żup Krakowskich stanowiły 1/3 dochodów skarbu ...
Wyrobisko wybrane w bryle soli zielonej w połowie XVIII wieku, w znacznej części chronione podsadzką i kasztami. Od 1968 roku komora ta nosi nazwę Kazimierza Wielkiego, wybitnego polskiego króla, który nadał Żupom Krakowskim zbiór praw (statut). Wydany w 1368 roku statut normował zwyczajowe prawo górnicze, regulował wydobycie, zatrudnienie oraz handel solą. W XIV wieku wpływy z Żup Krakowskich stanowiły 1/3 dochodów skarbu państwa. Sól była wtedy artykułem bardzo drogim. Służyła nie tylko do przyprawiania potraw, ale była podstawowym środkiem konserwującym.

W komorze tej znajduje się popiersie Kazimierza Wielkiego wyrzeźbione w soli przez artystę-rzeźbiarza Władysława Hapka.

Kierat konny typu saskiego (XVIII w.) jest autentyczną drewnianą maszyną, służącą do transportu pionowego szybikami kopalnianymi olbrzymich brył soli z poziomów niższych na wyższe.

Urządzenie poruszały cztery konie, zaprzężone do ramion pociągowych. Kierat posiada wał pionowy z bębnem linowym u góry, na który nawijały się liny konopne. Integralną częścią kieratu był kunszt tj. urządzenie nadszybikowe służące do zmiany kierunku liny (z poziomego na pionowy).

Obudowę organową w komorze tworzą ustawione jeden obok drugiego drewniane stojaki, które zabezpieczają ociosy i strop przed niszczącym działaniem górotworu. W ociosie podłużni Kunegunda zachowały się ślady przybierania wiertłami (szlicowanie).

Zabytkowa kopalnia soli w Wieliczce. Kazimierz Wielki - rzeźba ...
    Kopalnia Soli "Wieliczka". Komora Weimar. Skarbnik rzeźba w soli. ...