Plebania

Kościół MB Królowej Polski

Kościół zbudowany w latach 1736-1738 w miejsce starego kościoła drewnianego. Do 1945 świątynia ewangelicka, po II wojnie światowej polski kościół rzymskokatolicki. W latach 1731–1737 pastorem w Stradunach był Jerzy Wasiański (1692–1741). W roku 1741 przetłumaczył na język polski ''Nowo wydany Kancyonał Pruski'', który opublikowano w Królewcu. Wydanie uzupełnił między innymi o psalmy autorstwa Jana Kochanowskiego. Przekład autorstwa Wasiańskiego przez kolejne dwa stulecia należał do najpopularniejszych ...
Kościół zbudowany w latach 1736-1738 w miejsce starego kościoła drewnianego. Do 1945 świątynia ewangelicka, po II wojnie światowej polski kościół rzymskokatolicki. W latach 1731–1737 pastorem w Stradunach był Jerzy Wasiański (1692–1741). W roku 1741 przetłumaczył na język polski ''Nowo wydany Kancyonał Pruski'', który opublikowano w Królewcu. Wydanie uzupełnił między innymi o psalmy autorstwa Jana Kochanowskiego. Przekład autorstwa Wasiańskiego przez kolejne dwa stulecia należał do najpopularniejszych kancjonałów mazurskich. Do 1926 roku doczekał się 72 wydań.

Straduny. Gospoda W. Kortha, młyn wodny, kościół i most.
    Straduny. Kościół, pomnik wojenny i plebania.