Kościół św. Anny

Annakirche

Kościół św. Anny w Zabrzu (konsekrowany 10 października 1900 r.) zaprojektowany w stylu neoromańskim z elementami neogotyku przez radcę budowlanego Blau'a z Bytomia oraz architekta Stahl'a.
Kościół na planie krzyża łacińskiego, halowy, trójnawowy z transeptem, kryty dachem dwuspadowym. Na osi fasady wieża z dzwonnicą (dzwony Anna, Leon, Jerzy, Henryk) i zegarem. Elewacje z cegły klinkierowej dekorowane ornamentami ceglanymi i detalami kamieniarskimi. Charakterystyczne dla architektury kościoła ...
Kościół na planie krzyża łacińskiego, halowy, trójnawowy z transeptem, kryty dachem dwuspadowym. Na osi fasady wieża z dzwonnicą (dzwony Anna, Leon, Jerzy, Henryk) i zegarem. Elewacje z cegły klinkierowej dekorowane ornamentami ceglanymi i detalami kamieniarskimi. Charakterystyczne dla architektury kościoła są duże, zamknięte półkoliście okna z witrażami przedstawiającymi postaci świętych, a także empory naw bocznych i ramion transeptu.

We wnętrzu oryginalne wyposażenie m.in. z ołtarzem św. Anny, kazalnicą, marmurowymi balaskami oraz 47-głosowe organy z 1900 r. firmy Schlag&Söhne ze Świdnicy.

Kościół św. Anny.
    Zabrze, ul. św. Urbana i kamienica nr 6 oraz kamienica nr 4 (po ...