Wielka Synagoga w Łodzi (dawna)

Dajczeszil

Synagoga stojąca na zbiegu al. Kościuszki i Zielonej, była największą i najpiękniejszą synagogą przedwojennej Łodzi. Stała w samym sercu miasta.
Budowę Wielkiej Synagogi - Dajczeszil (tak mówiła na nią ludność żydowska) w Łodzi rozpoczęto w roku 1881. Fundatorami byli m.in.:Izrael Poznański,Joachim Silberstein i Karol Scheibler. Jej projekt wykonał Adolf Wolff ze Stuttgartu i oficjalnie został zatwierdzony przez architekta Hilarego Majewskiego. Synagoga była przeznaczona dla żydowskiej burżuazji, ...
Budowę Wielkiej Synagogi - Dajczeszil (tak mówiła na nią ludność żydowska) w Łodzi rozpoczęto w roku 1881. Fundatorami byli m.in.:Izrael Poznański,Joachim Silberstein i Karol Scheibler. Jej projekt wykonał Adolf Wolff ze Stuttgartu i oficjalnie został zatwierdzony przez architekta Hilarego Majewskiego. Synagoga była przeznaczona dla żydowskiej burżuazji, zasymilowanej z polską kulturą. Wstęp do świątyni umożliwiały tylko specjalne przepustki, wydawane najbogatszym Żydom, przede wszystkim tym, którzy sponsorowali jej budowę. W okresie międzywojennym kazania były w języku polskim, a w narodowe święta polskie odbywały się uroczystości patriotyczne. Różniła się od innych synagog między innymi tym, że kaznodziejami byli ludzie mający oprócz wykształcenia rabinackiego także cenzus uniwersytecki. Nazywano ich z niemiecka \"rabinerami\". Wymienić tu trzeba świetnego mówcę i działacza syjonistycznego dr Izraela Jelskiego i jego następcę dr Markusa Braude. W listopadzie 1939r. została podpalona i wysadzona przez Niemców, a w roku 1940 do końca ją rozebrano. Miejsce Wielkiej Synagogi przypomina dziś tylko obelisk znajdujący się na jej miejscu.

Wielka Synagoga
    Wielka Synagoga