IV Liceum Ogólnokształcące

Gimnazjum Żeńskie, Państwowe Gimnazjum Żeńskie im. Emilii Sczanieckiej

Budynek pierwotnie przeznaczony na bank, który stał się siedzibą pierwszego w Łodzi Państwowego Gimnazjum Żeńskiego od 1903r. Po I wojnie światowej, w 1920 roku w dniu 21 listopada, podczas uroczystości z udziałem marszałka Józefa Piłsudskiego, otrzymało imię Emilii Sczanieckiej. Szkoła, zamknięta przez Niemców w czasie okupacji, wznowiła działalność 26 lutego 1945 roku jako IV LO. W 2007 roku szkoła otrzymała akredytację i stała się pierwszą publiczną placówką na terenie województwa łódzkiego realizującą ...
Budynek pierwotnie przeznaczony na bank, który stał się siedzibą pierwszego w Łodzi Państwowego Gimnazjum Żeńskiego od 1903r. Po I wojnie światowej, w 1920 roku w dniu 21 listopada, podczas uroczystości z udziałem marszałka Józefa Piłsudskiego, otrzymało imię Emilii Sczanieckiej. Szkoła, zamknięta przez Niemców w czasie okupacji, wznowiła działalność 26 lutego 1945 roku jako IV LO. W 2007 roku szkoła otrzymała akredytację i stała się pierwszą publiczną placówką na terenie województwa łódzkiego realizującą program przygotowujący do międzynarodowej matury.

Pocztówka z Łodzi.
    Gimnazjum żeńskie