Wodociąg kolejowy (dawny)

Istnieje częściowo

Wodociąg służył nieprzerwanie przez ok 150 lat - do pocz. lat 90 - tych. Ujecie wody zaopatrywało (własnym rurociągiem) dwie stacyjne wieże ciśnień. Oprócz tankowania parowozów, zasilały one całą ulicę Dworcową, która de facto do dziś należy do kolei. Początkowo używano maszyny parowej, a po elektryfikacji długo była ona w rezerwie. Zabudowania rozebrano w latach 90 - tych XX w. Pozostały fundamenty i na pewno jedna - potężna studnia. Sąsiedni budynek przy ulicy Sportowej 1 ...
Wodociąg służył nieprzerwanie przez ok 150 lat - do pocz. lat 90 - tych. Ujecie wody zaopatrywało (własnym rurociągiem) dwie stacyjne wieże ciśnień. Oprócz tankowania parowozów, zasilały one całą ulicę Dworcową, która de facto do dziś należy do kolei. Początkowo używano maszyny parowej, a po elektryfikacji długo była ona w rezerwie. Zabudowania rozebrano w latach 90 - tych XX w. Pozostały fundamenty i na pewno jedna - potężna studnia. Sąsiedni budynek przy ulicy Sportowej 1 , do niedawna jeszcze należał do kolei i pierwotnie wybudowany był jako mieszkalny dla obsługi wodociągu.

Resztki fundamentów zabudowań wodociągu.
    Resztki po obiektach kolejowego ujęcia wody.