Kaplica pogrzebowa (d. dzwonnica)

Sanktuarium Matki Bożej Królowej Rodzin

Kościół św. Jana Chrzciciela

Najbardziej znanym zabytkiem w Parczewie jest Bazylika Mniejsza (Sanktuarium Matki Bożej Królowej Rodzin), znajdująca się na terenie rzymskokatolickiej parafii św. Jana Chrzciciela w Parczewie. Inicjatorem budowy był ówczesny proboszcz ks. Stanisław Wierzejski w 1905 r. Ten neogotycki kościół z dwiema charakterystycznymi wieżami składa się z prezbiterium, trzech naw, zakrystii, skarbca i dwóch bocznych kaplic. W parczewskiej świątyni znajduje się 5 drewnianych ołtarzy. Wnętrze kościoła zdobi przepiękna ...
Najbardziej znanym zabytkiem w Parczewie jest Bazylika Mniejsza (Sanktuarium Matki Bożej Królowej Rodzin), znajdująca się na terenie rzymskokatolickiej parafii św. Jana Chrzciciela w Parczewie. Inicjatorem budowy był ówczesny proboszcz ks. Stanisław Wierzejski w 1905 r. Ten neogotycki kościół z dwiema charakterystycznymi wieżami składa się z prezbiterium, trzech naw, zakrystii, skarbca i dwóch bocznych kaplic. W parczewskiej świątyni znajduje się 5 drewnianych ołtarzy. Wnętrze kościoła zdobi przepiękna polichromia oraz wspaniałe witraże w tym: św. Antoniego z 1939 r. oraz witraż przedstawiający Wniebowzięcie Matki Boskiej z 1937 r. Do najcenniejszych zabytków będących własnością parczewskiego kościoła należą: ornat z motywem biblijnym z XVI wieku wyszyty przez pierwszą żonę Zygmunta Augusta Elżbietę Habsburżankę oraz klasycystyczna monstrancja z 1788r. fundacji Jana i Marianny Koczurów. W 1989 r. papież Jan Paweł II nadał kościołowi w Parczewie godność Bazyliki Mniejszej. Ołtarz głównym zdobi obraz Matki Bożej z Gruszką autorstwa nieznanego malarza szkoły flamandzkiej. Obraz przedstawia siedzącą postać Matki Bożej, która podtrzymuje małego Jezusa Chrystusa, który w lewej ręce trzyma bukiecik kwiatów, zaś w prawej owoc przypominający gruszkę. Koronacji obrazu koronami papieskimi dokonał w 2001 r. kardynał Józef Glemp, prymas Polski, żródło: - FM

Ołtarz główny w dawnym kościele św. Jana Chrzciciela a obecnie ...
    Sanktuarium Matki Bożej Królowej Rodzin.