Pomnik wojenny (Stargard)

Kriegerdenkmal Germania

Pomnik odsłonięty w listopadzie 1874 upamiętniał zwycięstwo Prus pod Sedanem w 1870. Został w całości sfinansowanych z francuskich reparacji wojennych. Przedstawiał kobietę Germanię – personifikację Niemiec przyodzianą w zbroję, przykrytą płaszczem z koroną na głowie, w prawej ręce dzierżyła wieniec laurowy-symbol zwycięstwa. Cokół na którym znajdował się pomnik otaczały cztery gryfy pomorskie. W okresie 1917–1919 monument otaczały dwie zdobyczne armaty.
Pomnik został usunięty przez narodowych socjalistów w 1934, a w jego miejsce miał powstać pomnik Adolfa Hitlera. Zamysł ten nie został zrealizowany.

Ratusz oraz pomnik wojenny w Stargardzie.
    Germania, pomnik wojenny w Stargardzie.