Dzwonnica
Kancelaria parafialna

Kościół Trójcy Przenajświętszej

Wielki mistrz Jan von Tiefen prosił biskupa Mikołaja von Tungena o utworzenie parafii w Starych Juchach. Biskup wyraził na to zgodę i 25 czerwca 1487 r. erygował parafię przez wielkiego mistrza. W dobie reformacji kościół został zajęty przez protestantów, którzy w latach 1885-1886 wystawili nowy kościół, obecnie istniejący. Po drugiej wojnie światowej kościół przeszedł w ręce katolików. Został on wymalowany w latach 1927-1929. Kanonicznie parafię ponownie reaktywował Biskup Warmiński Ks. Biskup Tomasz ...
Wielki mistrz Jan von Tiefen prosił biskupa Mikołaja von Tungena o utworzenie parafii w Starych Juchach. Biskup wyraził na to zgodę i 25 czerwca 1487 r. erygował parafię przez wielkiego mistrza. W dobie reformacji kościół został zajęty przez protestantów, którzy w latach 1885-1886 wystawili nowy kościół, obecnie istniejący. Po drugiej wojnie światowej kościół przeszedł w ręce katolików. Został on wymalowany w latach 1927-1929. Kanonicznie parafię ponownie reaktywował Biskup Warmiński Ks. Biskup Tomasz Wilczyński w 1962 r. W zabytkowym kościele znajduje się słynny ołtarz z 1501 r. i ambona z 1574 r. Dawid Galus źródło diecezjaelk.pl

Stare Juchy. Kościół, poczta, widok ogólny i stacja kolejowa.
    Stare Juchy. Gospoda Emila Brama, dawny rynek i kościół, dwór ...