Pomnik techniki - Parowóz Ol49-29

Parowóz Ol49 został wyprodukowany w "Pierwszej Fabryce Lokomotyw" w Chrzanowie w 1952 roku. Lokomotywa pracowała w MD Kutno, Ełk i Sierpc. Była zatrudniona w ruchu osobowym do.obsługi pociągów relacji: Ełk - Olsztyn p.Korsze, Ełk - Olsztyn p.Orzysz, Ełk - Olsztyn p.Pisz, Ełk - Białystok, Ełk - Gołdap, Ełk - Suwałki. Obsługiwała pociągi towarowe, gospodarcze oraz turystyczne na odcinku Ełk - Mikołajki - Ełk. Przez 40 lat pracy przejechała 2 880 034 km. Z użytkowania wycofana została w czerwcu 1993 ...
Parowóz Ol49 został wyprodukowany w "Pierwszej Fabryce Lokomotyw" w Chrzanowie w 1952 roku. Lokomotywa pracowała w MD Kutno, Ełk i Sierpc. Była zatrudniona w ruchu osobowym do.obsługi pociągów relacji: Ełk - Olsztyn p.Korsze, Ełk - Olsztyn p.Orzysz, Ełk - Olsztyn p.Pisz, Ełk - Białystok, Ełk - Gołdap, Ełk - Suwałki. Obsługiwała pociągi towarowe, gospodarcze oraz turystyczne na odcinku Ełk - Mikołajki - Ełk. Przez 40 lat pracy przejechała 2 880 034 km. Z użytkowania wycofana została w czerwcu 1993 r. W 1997 roku 150 tonowy parowóz został przetransportowany do miejscowości Stare Juchy i ustawiony jako pomnik obok budynku dworca kolejowego. W 1998 roku wykonano generalny remont lokomotywy, doprowadzając ją do stanu niemal fabrycznego. Dawid Galus, źródło mazury.info.pl

Parowóz Ol49-29 jako pomnik techniki na stacji Stare Juchy.
    Jako pomnik zabytkowy parowóz stanął koło budynku dworca.