Łyński Młyn NNI
Powiat nidzicki

Rodzaj
Wieś

Miejscowość Łyński Młyn to osada.
Kod GUS TERYT miejscowości Łyński Młyn to 0483808.
Osada leży tuż poniżej źródeł Łyny, przy granicy rezerwatu przyrody "U źródeł rzeki Łyny". Na terenie rezerwatu widoczne są także inne pozostałości gospodarki człowieka - fundamenty domku myśliwskiego oraz wały po dawnym stawie rybnym (pstrągowy). Obecnie przez Łyński Młyn oraz rezerwat przebiegają dobrze oznakowane szlaki turystyczne wraz z pomostami widokowymi oraz wiatami. Przy osadzie znajduje ...
Osada leży tuż poniżej źródeł Łyny, przy granicy rezerwatu przyrody "U źródeł rzeki Łyny". Na terenie rezerwatu widoczne są także inne pozostałości gospodarki człowieka - fundamenty domku myśliwskiego oraz wały po dawnym stawie rybnym (pstrągowy). Obecnie przez Łyński Młyn oraz rezerwat przebiegają dobrze oznakowane szlaki turystyczne wraz z pomostami widokowymi oraz wiatami. Przy osadzie znajduje się parking (nieutwardzony), do którego prowadzi zabytkowa, brukowana droga.
  Obiekty

Łyna. Gospoda (Gasthaus zu den Allequellen), staw młyński, widok ...