Budynek nr 1-11

Trzykondygnacyjny budynek wzniesiony ok. 1929 r. na planie wydłużonego prostokąta (oś wschód – zachód, posesje nr 1-7) w północnej pierzei ul. Bielańskiej. Budynek złożony jest z czterech segmentów, z których dwa środkowe mają powtarzalną kompozycję elewacji i układu wnętrz, a dwa zewnętrzne stanowią swoje lustrzane odbicie. Od strony zachodniej przylegają narożnikami dwa segmenty założone na rzucie zbliżonym do kwadratu: trzykondygnacyjny (nr 9) i czterokondygnacyjny (nr 11). Całość murowana, tynkowana, ...
Trzykondygnacyjny budynek wzniesiony ok. 1929 r. na planie wydłużonego prostokąta (oś wschód – zachód, posesje nr 1-7) w północnej pierzei ul. Bielańskiej. Budynek złożony jest z czterech segmentów, z których dwa środkowe mają powtarzalną kompozycję elewacji i układu wnętrz, a dwa zewnętrzne stanowią swoje lustrzane odbicie. Od strony zachodniej przylegają narożnikami dwa segmenty założone na rzucie zbliżonym do kwadratu: trzykondygnacyjny (nr 9) i czterokondygnacyjny (nr 11). Całość murowana, tynkowana, podpiwniczona, na licowanym cegłą cokole kryjącym kondygnację piwnic, nakryta dachem płaskim, masywnym.
Źródło:
Gminna ewidencja zabytków :