Pomnik Antoniego Abrahama

Pomnik Antoniego Abrahama znajduje się na skwerze tego samego imienia we Władysławowie. Poświęcony jest pisarzowi ludowemu, kaszubskiemu działaczowi społecznemu, propagatorowi polskości Pomorza, nazywanemu "królem Kaszubów". O pomniku lub fontannie poświęconym Abrahamowi myślano już przed II wojną światową ale plany te nie zostały zrealizowane. Decyzja o budowie pomnika zapadła w 1995 roku z inicjatywy ówczesnej prezydent Gdyni Franciszki Cegielskiej. Autorem czterometrowego pomnika jest Stanisław ...
Pomnik Antoniego Abrahama znajduje się na skwerze tego samego imienia we Władysławowie. Poświęcony jest pisarzowi ludowemu, kaszubskiemu działaczowi społecznemu, propagatorowi polskości Pomorza, nazywanemu "królem Kaszubów". O pomniku lub fontannie poświęconym Abrahamowi myślano już przed II wojną światową ale plany te nie zostały zrealizowane. Decyzja o budowie pomnika zapadła w 1995 roku z inicjatywy ówczesnej prezydent Gdyni Franciszki Cegielskiej. Autorem czterometrowego pomnika jest Stanisław Szwechowicz. Do pomnika przytwierdzono tablice o treści: "Antoni Abraham 1860-1923 Syn Ziemi Kaszubskiej - Bojownik o jej polskość". /Wikipedia/
Petroniusz/

Władysławowo: popiersie Antoniego Abrahama, kościół zbudowany ...