Pałac Donnersmarcków w Nakle Śląskim

Schloss Naklo

Pałac w Nakle Śląskiem to dawny zamek Donnersmarcków z połowy XIX wieku. Jego budowę rozpoczął w 1856 roku hrabia Hugo I Henckel von Donnersmarck, a kilka lat później zakończył ją drugi syn Hugona - Łazarz IV. Budowla reprezentuje ciekawy styl angielskiego gotyku.

Już wcześniej istniała tu murowana budowla, najprawdopodobniej od XVI wieku. Od końca XVII stulecia do końca II wojny światowej ziemiami tymi władali Donnersmarckowie, ale żaden z nich tak nie przyczynił się do rozkwitu Nakła Śląskiego, ...

Już wcześniej istniała tu murowana budowla, najprawdopodobniej od XVI wieku. Od końca XVII stulecia do końca II wojny światowej ziemiami tymi władali Donnersmarckowie, ale żaden z nich tak nie przyczynił się do rozkwitu Nakła Śląskiego, jak właśnie Łazarz IV, który zamieszkał w pałacu jeszcze za życia swego ojca. Nie tylko skończył budowę tego wspaniałego obiektu, tajemniczego i romantycznego zarazem, ale ufundował też pobliski kościół oraz dom dla sierot, głównie za przyczyną jego małżonki, hrabiny Marii. Oboje spoczywają do dziś w mauzoleum, które powstało przy świątyni.

Pałac w Nakle Śląskim przetrwał całkiem nieźle wojnę, niestety później w budowli przez wiele lat mieściło się technikum rolnicze, dlatego też zatracił on stylowe cechy we wnętrzach.

Na początku XXI wieku w pałacu powstała Galeria Sztuki Barwy Śląska, a później, w wyremontowanych wnętrzach utworzono Centrum Kultury Śląskiej, które funkcjonuje do dziś. Pałac otacza XIX-wieczny park krajobrazowy ze starodrzewem, a prowadzi do niego piękna zabytkowa brama z kordegardą. Wkrótce powstanie tu nowe oświetlenie.

Nakło Śląskie. Pałac Donnersmarcków.
    Pałac Donnersmarcków w Nakle Śląskim.