Kamienica Wieniawskich

Kamienica Rynek 17 zwana „Kamienicą Wieniawskich" była rodzinnym domem trzech znanych Polaków Ignacego Baranowskiego oraz braci Henryka i Józefa Wieniawskich. Budynek został zniszczony w czasie nalotów we wrześniu 1939 roku. Po wojnie przeszła w posiadanie Skarbu Państwa. Odbudowano ją dopiero w 1949 r. według projektu inż. Ignacego Kędzierskiego. Obecnie kamienica jest siedzibą Towarzystwa Muzycznego im. H. Wieniawskiego w Lublinie, Społecznej Szkoły Muzycznej I i II stopnia, Szkoły Muzycznej dla ...
Kamienica Rynek 17 zwana „Kamienicą Wieniawskich" była rodzinnym domem trzech znanych Polaków Ignacego Baranowskiego oraz braci Henryka i Józefa Wieniawskich. Budynek został zniszczony w czasie nalotów we wrześniu 1939 roku. Po wojnie przeszła w posiadanie Skarbu Państwa. Odbudowano ją dopiero w 1949 r. według projektu inż. Ignacego Kędzierskiego. Obecnie kamienica jest siedzibą Towarzystwa Muzycznego im. H. Wieniawskiego w Lublinie, Społecznej Szkoły Muzycznej I i II stopnia, Szkoły Muzycznej dla Niepełnosprawnych im. Paula Harrisa, Towarzystwa Śpiewaczego „Echo”, Towarzystwa Miłośników Lublina oraz lubelskiego oddziału Stowarzyszenia Opieki nad Zwierzętami „Animals”. Ponadto na parterze budynku znajduje się restauracja „Sielsko–Anielsko”.
Więcej informacji o kamienicy: .
Źródło: Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN / www.teatrnn.pl/leksykon”. Opis obiektu umieszczono za zgodą Ośrodka.

Kamienica Wieniawskich (Rynek 17) w Lublinie.
    Rynek.