Zamek Esterki (ruiny)

Istnieje częściowo

Zamek został zbudowany prawdopodobnie przez rodzinę Firlejów około połowy XIV wieku po najeździe Tatarów na Lubelszczyznę w 1341 roku, co potwierdza pierwsza wzmianka o nim z 1368 i z 1399 z powodu jego sprzedaży przez Jana z Bejsc kasztelanowi żarnowskiemu Klemensowi z Kurowa herbu Szreniawa za 550 grzywien. W latach 60. XV wieku był własnością Zbąskich, z których Katarzyna ze Zbąskich Oleśnicka napadała na kupców i okoliczne dwory szlacheckie. Potem zamek przeszedł w ręce Oleśnickich, a po 1532 ...
Zamek został zbudowany prawdopodobnie przez rodzinę Firlejów około połowy XIV wieku po najeździe Tatarów na Lubelszczyznę w 1341 roku, co potwierdza pierwsza wzmianka o nim z 1368 i z 1399 z powodu jego sprzedaży przez Jana z Bejsc kasztelanowi żarnowskiemu Klemensowi z Kurowa herbu Szreniawa za 550 grzywien. W latach 60. XV wieku był własnością Zbąskich, z których Katarzyna ze Zbąskich Oleśnicka napadała na kupców i okoliczne dwory szlacheckie. Potem zamek przeszedł w ręce Oleśnickich, a po 1532 przekazano go w dzierżawę. W 1585 r. zamek opisywany jest jako obiekt tak zniszczony, że grożący ruiną. Zapewne było to związane z częstymi zmianami właścicieli po bezpotomnej śmierci Jana Bochotnickiego w 1532 roku. Nie wiadomo kiedy zamek został ostatecznie opuszczony.

Zamek nigdy nie był własnością królewską, dlatego wiązanie go z osobą Esterki nie znajduje potwierdzenia w źródłach. W 1889 dziedzic Józef Klemensowski z Celejowa planował odbudować zamek w duchu romantyzmu, jednak planów tych nie zrealizował.

Za:

Zamek Esterki