Wigloo

Wigloo - to dekoracyjny pawilon ogrodowy wykonany w wikliny, kształtem przypominający igloo, znajdujący się na terenie nowotomyskiego Parku Kultury i Wypoczynku. Inicjatorem budowy w 2008 roku było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Plecionkarzy i Wikliniarzy, pomysłodawcą - Andrzej Pawlak. Do budowy wigloo zaangażowano nie tylko plecionkarzy ale również cieśli, ślusarzy, murarzy i brukarzy. Wykorzystano 5 ton białego wiklinowego kija. Kopułę tworzy metalowa konstrukcja oparta na topolowej podstawie. ...
Wigloo - to dekoracyjny pawilon ogrodowy wykonany w wikliny, kształtem przypominający igloo, znajdujący się na terenie nowotomyskiego Parku Kultury i Wypoczynku. Inicjatorem budowy w 2008 roku było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Plecionkarzy i Wikliniarzy, pomysłodawcą - Andrzej Pawlak. Do budowy wigloo zaangażowano nie tylko plecionkarzy ale również cieśli, ślusarzy, murarzy i brukarzy. Wykorzystano 5 ton białego wiklinowego kija. Kopułę tworzy metalowa konstrukcja oparta na topolowej podstawie. Rozmiary wigloo to: długość 12 m, wysokość 5 m, średnica 9 m.
/Petroniusz, tablica informacyjna/

Wigloo - dekoracyjny pawilon ogrodowy wykonany w wikliny, kształtem ...