Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa

Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa znajduje się na terenie nowotomyskiego Parku Kultury i Wypoczynku. To prawdopodobnie jedyna taka placówka w Polsce. Jest to oddział Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolnospożywczego w Szreniawie. Muzeum otwarto w roku 1985. Siedziba muzeum znajduje się w zrekonstruowanym budynku mieszkalnym osadnika olęderskiego. Muzeum prezentuje wystawy dotyczące historii wikliniarstwa i chmielarstwa w Polsce, odmiany wikliny i innych surowców wykorzystywanych w plecionkarstwie. ...
Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa znajduje się na terenie nowotomyskiego Parku Kultury i Wypoczynku. To prawdopodobnie jedyna taka placówka w Polsce. Jest to oddział Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolnospożywczego w Szreniawie. Muzeum otwarto w roku 1985. Siedziba muzeum znajduje się w zrekonstruowanym budynku mieszkalnym osadnika olęderskiego. Muzeum prezentuje wystawy dotyczące historii wikliniarstwa i chmielarstwa w Polsce, odmiany wikliny i innych surowców wykorzystywanych w plecionkarstwie. Drugi budynek na terenie muzeum to stodoła olęderska zbudowana w roku 2006, w której znajdują się wystawy stałe dotyczące wzornictwa artystycznego i użytkowego wykorzystywanego w plecionkarstwie. Na otwartej przestrzeni prezentowane są ekspozycje botaniczne: plantacja odmian wierzby (salicarium) oraz uprawa odmian chmielu (chmielnik).
/Petroniusz, tablica informacyjna/

Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu.