Ogród zoologiczny

Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa

Wigloo

Park Kultury i Wypoczynku im. Feliksa Szołdrskiego

Park Kultury i Wypoczynku w Nowym Tomyślu powstał w latach 1972-1980. Wytyczono wówczas ścieżki, place i drogi, ponadto wykonano miniaturę wiatraka i Zamku Chojnik, estradę koncertową, baśniogród i dworek myśliwski (większość nie dotrwała do chwili obecnej). W roku 1974 na terenie parku utworzono ogród zoologiczny a w roku 1985 Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa. Park zajmuje obszar 34 ha. W ostatnich latach powstały na jego terenie nowe elementy: Wigloo, wiklinowa żywa altana oraz wiklinowa Ptasia ...
Park Kultury i Wypoczynku w Nowym Tomyślu powstał w latach 1972-1980. Wytyczono wówczas ścieżki, place i drogi, ponadto wykonano miniaturę wiatraka i Zamku Chojnik, estradę koncertową, baśniogród i dworek myśliwski (większość nie dotrwała do chwili obecnej). W roku 1974 na terenie parku utworzono ogród zoologiczny a w roku 1985 Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa. Park zajmuje obszar 34 ha. W ostatnich latach powstały na jego terenie nowe elementy: Wigloo, wiklinowa żywa altana oraz wiklinowa Ptasia Wyspa. W parku, od początku jego powstania, odbywa się Jarmark Chmielno-Winiarski. W roku 2008 i 2011 miał tu miejsce Światowy Festiwal Wikliny i Plecionkarstwa.
/Petroniusz, tablica informacyjna/

Przed wejściem do Parku Kultury i Wypoczynku w Nowym Tomyślu.