Dom nr 3

Kaiserliche Postamt

Przed rokiem 1840 miasto nie posiadało urzędu pocztowego. Specjalni posłańcy dostarczali paczki z Trzciela, Grodziska i Zbąszynia. W dniu 1 kwietnia 1840 uruchomiono urząd pocztowy, a właściwie punkt pocztowy w aptece Weissa. Początkowo poczta była wysyłana kurierem do Grodziska cztery razy w tygodniu, od 1 stycznia 1849 kuriera zastąpił dyliżans pocztowy. W związku z wybudowaniem linii kolejowej i stacji, od 1 stycznia 1881 uruchomiono w Nowym Tomyślu urząd pocztowy 3 klasy, szybko przemianowany ...
Przed rokiem 1840 miasto nie posiadało urzędu pocztowego. Specjalni posłańcy dostarczali paczki z Trzciela, Grodziska i Zbąszynia. W dniu 1 kwietnia 1840 uruchomiono urząd pocztowy, a właściwie punkt pocztowy w aptece Weissa. Początkowo poczta była wysyłana kurierem do Grodziska cztery razy w tygodniu, od 1 stycznia 1849 kuriera zastąpił dyliżans pocztowy. W związku z wybudowaniem linii kolejowej i stacji, od 1 stycznia 1881 uruchomiono w Nowym Tomyślu urząd pocztowy 3 klasy, szybko przemianowany na urząd klasy drugiej (w związku ze wzrostem liczby przesyłek). Do 1 października 1884 roku urząd funkcjonował w pomieszczeniach browaru H. Pflauma. Następnie został przeniesiony do nowego budynku kupca N. Maennela przy ul. Dworcowej (dziś Piłsudskiego).

Dawny Cesarski Urząd Pocztowy w Nowym Tomyślu. Wg kroniki jest ...
    Nowy Tomyśl. Dawny Kreishaus, poczta cesarska i wiatrak artystyczny..