Pomnik pamięci

W Niezgodzie znajduje się pomnik upamiętniający pomordowanych w dniu 12 kwietnia 1944 roku przez Ukraińców spod znaku OUN i UPA mieszkańców miejscowości Hucisk i Miedziak. Jego odsłonięcie miało miejsce dnia 10 kwietnia 2016 roku. Pomnik ufundowano w Niezgodzie, ponieważ większość ocalałych mieszkańców z tamtych kresowych miejscowości dotarło przez Milicz i Sułów właśnie do Niezgody. Było to 8 grudnia 1945 roku. Byli tak przestraszeni i niepewni swego losu, że przez kilka dni wszyscy razem mieszkali ...
W Niezgodzie znajduje się pomnik upamiętniający pomordowanych w dniu 12 kwietnia 1944 roku przez Ukraińców spod znaku OUN i UPA mieszkańców miejscowości Hucisk i Miedziak. Jego odsłonięcie miało miejsce dnia 10 kwietnia 2016 roku. Pomnik ufundowano w Niezgodzie, ponieważ większość ocalałych mieszkańców z tamtych kresowych miejscowości dotarło przez Milicz i Sułów właśnie do Niezgody. Było to 8 grudnia 1945 roku. Byli tak przestraszeni i niepewni swego losu, że przez kilka dni wszyscy razem mieszkali stłoczeni w jednym domu, dopóki sołtys nie przydzielił im lokum.
Za: Polska Niezwykła

Pomnik upamiętniający pomordowanych mieszkańców Hucisk i Miedziak ...