Most Bolesława Chrobrego

Pierwsza konstrukcja (żelazo-betonowa) pod tą nazwą została zbudowana w okresie od sierpnia 1924 do września 1925, na miejscu dawnego mostu Tumskiego, według projektu prof. Lucjana Ballenstaedta. Uroczystość otwarcia odbyła się 13 września 1925 z udziałem prezydenta Stanisława Wojciechowskiego i premiera Władysława Grabskiego. Był to element obchodów 900. rocznicy koronacji Bolesława Chrobrego. W 1939 r. most nieznacznie został zniszczony przez wycofujące się Wojsko Polskie. W 1945 r. główne przęsło ...
Pierwsza konstrukcja (żelazo-betonowa) pod tą nazwą została zbudowana w okresie od sierpnia 1924 do września 1925, na miejscu dawnego mostu Tumskiego, według projektu prof. Lucjana Ballenstaedta. Uroczystość otwarcia odbyła się 13 września 1925 z udziałem prezydenta Stanisława Wojciechowskiego i premiera Władysława Grabskiego. Był to element obchodów 900. rocznicy koronacji Bolesława Chrobrego. W 1939 r. most nieznacznie został zniszczony przez wycofujące się Wojsko Polskie. W 1945 r. główne przęsło zostało wysadzone przez wycofujących się z Poznania niemieckich żołnierzy. W lipcu 1962 rozpoczęto prace przygotowawcze do budowy nowego mostu. Prace rozpoczęto od rozbiórki starego mostu, a nowy most o konstrukcji ramowej o ryglu z płyty sprzężonej kablami linowymi (most kablowo-betonowy) rozpoczęto budować w maju 1963. Podczas budowy tymczasowo ułożono kładkę dla pieszych. Most otwarto 21 grudnia 1964

Most Bolesława Chrobrego na Warcie w Poznaniu. W tle bazylika ...
    Most Bolesława Chrobrego na Warcie w Poznaniu.