Dzwonnica

Kościół św. Wawrzyńca

Kościół pod wezwaniem św.Wawrzyńca w Dynowie zaliczony został do najcenniejszych budowli sakralnych powstałych na Podkarpaciu. Jest najstarszym i najcenniejszym zabytkiem murowanym w mieście. Należy również do najstarszych murowanych świątyń Polski południowo-wschodniej. Wybudowany został w latach 1604-1617 na miejscu wcześniejszego, drewnianego kościoła w stylu gotyckim z murowanym prezbiterium przez Katarzynę z Maciejewskich Wapowską i jej syna Stanisława, kasztelana przemyskiego. Konsekrowany ...
Kościół pod wezwaniem św.Wawrzyńca w Dynowie zaliczony został do najcenniejszych budowli sakralnych powstałych na Podkarpaciu. Jest najstarszym i najcenniejszym zabytkiem murowanym w mieście. Należy również do najstarszych murowanych świątyń Polski południowo-wschodniej. Wybudowany został w latach 1604-1617 na miejscu wcześniejszego, drewnianego kościoła w stylu gotyckim z murowanym prezbiterium przez Katarzynę z Maciejewskich Wapowską i jej syna Stanisława, kasztelana przemyskiego. Konsekrowany 29 lipca 1617 roku przez Andrzeja Próchnickiego, arcybiskupa lwowskiego. W marcu 1657 r kościół został zniszczony przez wojska Jerzego Rakoczego, księcia siedmiogrodzkiego. Odbudowano go w 1663 r dzięki inicjatywie biskupa przemyskiego Stanisława Sarnowskiego. W latach 1891-1894 kościół został gruntownie odrestaurowany pod kierunkiem architekta Tomasza Prylińskiego. Kościół jest jednonawową świątynią z dwoma bocznymi kaplicami, żródło:

Dynów. Kościół św. Wawrzyńca, brama wejściowa. Fot. T. Hermańczyk.
    Kościół św. Wawrzyńca w Dynowie.