Cmentarz wojenny Dorotowo

Ehrenfriedhof Darethen, Cmentarz poległych w I wojnie światowej

Usytuowany na północno-zachodnim skraju wsi, pomiędzy drogą wiejską a jeziorem. Na planie, zbliżonym do kwadratu o wymiarach 44,1x44,6 m. Mogiły usytuowane w dwóch rzędach po stronie wschodniej i zachodniej cmentarza, pomiędzy nimi trawnik, który obsadzony był krzewami. Na mogiłach drewniane krzyże. Cmentarz wzdłuż linii granic obsadzony drzewami (lipy, brzozy, dęby).
Pochowanych jest tu 148 żołnierzy armii niemieckiej (w tym 131 nieznanych, należących do R.I.R. 3 oraz I.R. 54) i 87 żołnierzy armii ...
Pochowanych jest tu 148 żołnierzy armii niemieckiej (w tym 131 nieznanych, należących do R.I.R. 3 oraz I.R. 54) i 87 żołnierzy armii rosyjskiej, poległych 28 i 29 sierpnia 1914 r. Zginęli w czasie bitwy pod Dorotowem w końcu sierpnia 1914 roku. Żołnierze warmińskiego pułku piechoty zatrzymali wtedy nacierających w kierunku Olsztynka żołnierzy rosyjskich generała Samsonowa. Tych, którzy zginęli w tej bitwie pochowano na wspólnym cmentarzu, na skarpie leżącej nad jeziorem Wulpińskim. Cmentarz odrestaurowany, pierwotny układ mogił niezachowany (obecnie krzyże są ustawione po północnej i południowej stronie cmentarza). Zachowała się część drzew, rosnących wzdłuż granic cmentarza.

Źródło: W. Knercer, Cmentarze wojenne z okresu I wojny światowej w województwie olsztyńskim, Warszawa 1995

Dorotowo. Mogiły żołnierskie nad jeziorem.
    Dorotowo. Projekt cmentarza wojennego autorstwa berlińskiego architekta ...