Przychodnia i zespół poradni

Sierociniec, Małe Seminarium Duchowne

Przychodnia Lekarza Rodzinnego i Zespół Specjalistycznych Poradni Lekarskich w Wolsztynie przy ul. Poznańskiej 32 powstał jako sierociniec Sióstr Miłosierdzia. Powodem budowy były rosnące potrzeby sąsiedniego domu sierot i konieczność polepszenia warunków mieszkalnych dzieci i starców. W roku 1924 w domu przebywało 120 sierot, w roku 1939 - 130 dzieci w wieku szkolnym i pozaszkolnym. W czasie II wojny światowej budynek został poważnie zniszczony. Później odbudowano go ze środków Caritas i oddano ...
Przychodnia Lekarza Rodzinnego i Zespół Specjalistycznych Poradni Lekarskich w Wolsztynie przy ul. Poznańskiej 32 powstał jako sierociniec Sióstr Miłosierdzia. Powodem budowy były rosnące potrzeby sąsiedniego domu sierot i konieczność polepszenia warunków mieszkalnych dzieci i starców. W roku 1924 w domu przebywało 120 sierot, w roku 1939 - 130 dzieci w wieku szkolnym i pozaszkolnym. W czasie II wojny światowej budynek został poważnie zniszczony. Później odbudowano go ze środków Caritas i oddano do dyspozycji Kurii Arcybiskupiej, która umieściła w nim Małe Seminarium Duchowne.

Wolsztyn. Przychodnia rejonowa.
    Przychodnia Lekarza Rodzinnego i Zespół Specjalistycznych Poradni ...