Kamienica nr 20

Central Hotel, posterunek policji kryminalnej (Kripo)

XIX/XX w.

Kamienica przy wolsztyńskim Rynku nr 20 (narożna do ul. Poznańskiej) powstała na przełomie XIX i XX wieku jako dom mieszkalny rodziny Richarda Bloensona, właściciela browaru i wytwórni wód mineralnych w Wolsztynie przy ul. Słodowej. Wcześniej stał w tym miejscu mały parterowy dom, być może zniszczony w wyniku jednego z licznych pożarów. W późniejszych latach (na pewno 1919-1939) właściciel Richard Bloenson urządził w kamienicy Central Hotel. Według jednej z archiwalnych pocztówek w pewnym (nieustalonym) ...
Kamienica przy wolsztyńskim Rynku nr 20 (narożna do ul. Poznańskiej) powstała na przełomie XIX i XX wieku jako dom mieszkalny rodziny Richarda Bloensona, właściciela browaru i wytwórni wód mineralnych w Wolsztynie przy ul. Słodowej. Wcześniej stał w tym miejscu mały parterowy dom, być może zniszczony w wyniku jednego z licznych pożarów. W późniejszych latach (na pewno 1919-1939) właściciel Richard Bloenson urządził w kamienicy Central Hotel. Według jednej z archiwalnych pocztówek w pewnym (nieustalonym) okresie czasu właścicielem hotelu był Carl Grads. W roku 1939, pierwszym roku okupacji niemieckiej, w dniu 15 września, nowy burmistrz powołał w Wolsztynie posterunek policji kryminalnej (Kripo, tj. skrót od Kriminalpolizei) wyznaczając na jego tymczasową siedzibę właśnie tę kamienicę (później posterunek przeniesiono na ulicę Wschowską, do budynku po dawnych koszarach pruskich). Obecnie jest to budynek mieszkalny.
/Petroniusz za: Poniedziałek Z., Wolsztyn od lokacji do transformacji (1384-1989), Wolsztyn 2010/

Rynek w Wolsztynie.