Pomnik Syrenki (Ustka)

Pomnik Syrenki odlany został z mosiądzu, uzyskanego w trakcie zbiórki, a jego autorem jest Jerzy Michał Rosa, lokalny artysta, który wygrał konkurs. Budowę figury zainicjowała Lokalna Organizacja Turystyczna „Ustka” już w 2008 roku, powołując społeczny Komitet Budowy Syrenki pod patronatem burmistrza miasta. Projektant i budowniczy weszli w głośny konflikt, dotyczący rozbieżności pomiędzy zamierzeniami a realizacją planów co do pomnika Syrenki. Postument zainspirowany został postacią Bryzgi Rosowej ...
Pomnik Syrenki odlany został z mosiądzu, uzyskanego w trakcie zbiórki, a jego autorem jest Jerzy Michał Rosa, lokalny artysta, który wygrał konkurs. Budowę figury zainicjowała Lokalna Organizacja Turystyczna „Ustka” już w 2008 roku, powołując społeczny Komitet Budowy Syrenki pod patronatem burmistrza miasta. Projektant i budowniczy weszli w głośny konflikt, dotyczący rozbieżności pomiędzy zamierzeniami a realizacją planów co do pomnika Syrenki. Postument zainspirowany został postacią Bryzgi Rosowej z baśni Franciszka Fenikowskiego. Syrenka został niestety prędko uszkodzona i wskutek odcięcia z obelisku części twarzy oraz piersi trafiła do naprawy.

Z syrenką związana jest legendą o pannie wodnej która pomogła biednej kobiecie ,matce marynarza. Syrenka podobnie jak i w herbie miasta wpatruje się w morze czekając na wracających usteckich rybaków.
Prawdopodobnie kto potrze piersi syrenki temu spełnią się jego marzenia.
Dawno, dawno temu, w starej Ustce mieszkała wdowa po mężu rybaku wraz z synem. Nie byli majętną rodziną, dlatego też syn postanowił wybrać się na łowy, aby móc utrzymać siebie oraz swoją ukochaną matkę. Wdowa wyszykowała syna na długą podróż i z bólem serca żegnała z plaży odpływający w głąb morza statek. Kobieta dzień po dniu wypatrywała swojego syna nad brzegiem Bałtyku. Niestety mijały kolejne tygodnie i miesiące, a statek wciąż nie pojawiał się na horyzoncie. Zrozpaczona wdowa z żalu, że syn podzielił los jej męża wypłakała sobie oczy i nie była zdolna do najmniejszej pracy. Całej sytuacji z bałtyckich fal przyglądała się Bryzga Rosowa, piękna syrena. Nie mogła znieść tego jak kobieta o dobrym sercu tak bardzo cierpi i postanowiła jej pomóc. Co dzień wyrzucała wdowie łososia, aby ta mogła się posilić i którego wątrobą kazała nacierać niewidome oczy Ustczanki. Uczynek syreny sprawił, że kobieta odzyskała wzrok i dzięki temu ujrzała zbliżający się do portu statek, na którego pokładzie był jej cały i zdrowy syn, z połowem tak bogatym, że już do końca życia niczego im nie brakowało. Od tamtej pory w herbie Ustki jest właśnie Bryzga Rosowa trzymająca w dłoniach łososia oraz żaglowiec, którym wdowi syn powrócił bezpiecznie do domu.

Syrenka, symbol Ustki.
    Syrenka na wschodnim molo w Ustce.