Kościół św. Katarzyny

Katholische Kirche

Historia kościoła pod tym wezwaniem sięga XIV wieku. W 1330 roku powstała bowiem kaplica pod wezwaniem św. Katarzyny (zwana z czasem kościołem przedmiejskim) dla pruskich i niemieckich osadników. W późniejszym okresie ją rozbudowano do wielkości kościoła. Był on użytkowany do 1758 roku. W 1781 roku zamieniono go na szpital wojskowy, a w latach późniejszych na spichlerz i magazyn soli. Ze względu na zły stan techniczny i dewastację rozebrano go do fundamentów w 1821 roku, pomimo chęci przejęcia go ...
Historia kościoła pod tym wezwaniem sięga XIV wieku. W 1330 roku powstała bowiem kaplica pod wezwaniem św. Katarzyny (zwana z czasem kościołem przedmiejskim) dla pruskich i niemieckich osadników. W późniejszym okresie ją rozbudowano do wielkości kościoła. Był on użytkowany do 1758 roku. W 1781 roku zamieniono go na szpital wojskowy, a w latach późniejszych na spichlerz i magazyn soli. Ze względu na zły stan techniczny i dewastację rozebrano go do fundamentów w 1821 roku, pomimo chęci przejęcia go przez wspólnotę katolicką. Katolicy zakupili więc plac i dawną żydowską karczmę, gdzie po dokonaniu generalnego remontu, zorganizowali własny ośrodek religijny (dzisiejsza plebania). Wkrótce podjęto decyzję o budowie kościoła. Ostatecznie wzniesiono go w latach 1895-1896 według projektu Friedricha Heitmanna. Wykonawcą projektu była miejscowa firma mistrza ciesielskiego Heinricha Modrickera. Dnia 5 maja 1897 roku biskup Andrzej Thiel dokonał konsekracji kościoła ku czci św. Katarzyny Aleksandryjskiej (patronka poprzedniego kościoła). Samodzielną parafię utworzono tu w dniu 23 sierpnia 1872 roku. Po dewastacji wnętrza, która miała miejsce u schyłku drugiej wojny światowej mieszkańcy miasta odnowili kościół. W kolejnych latach położono posadzkę (1954 roku), pomalowano całą budowlę (1957 rok), wykonano polichromie i wstawiono nowe witraże w prezbiterium (1970 rok). W 1990 roku przeprowadzono renowację wnętrza a w 2000 roku przeprowadzono kapitalny remont wnętrza wieży.

Kętrzyn na pocztówce litograficznej z początku XX w. Bazylika, ...
    Panorama Kętrzyna z kościołem.