Pastorówka ewangelicko-augsburska

Kościół ewangelicki Marcina Lutra

Neue Evangelische Kirche

Kościół im. ks. Marcina Lutra w Chorzowie – kościół z lat 1897–1898 w w Chorzowie, wpisany do rejestru zabytków nieruchomych województwa śląskiego. Należy do parafii ewangelicko-Augsburskiej w Chorzowie.
Świątynia została wybudowana w stylu neogotyckim w latach 1897–1898 na planie krzyża według projektu Ludwiga Böttgera. Kamień węgielny położono w dniu 21 marca 1897 roku, natomiast gotowa już budowla została poświęcona w dniu 10 listopada 1898 roku, w dzień urodzin twórcy reformacji, Marcina Lutra. ...
Świątynia została wybudowana w stylu neogotyckim w latach 1897–1898 na planie krzyża według projektu Ludwiga Böttgera. Kamień węgielny położono w dniu 21 marca 1897 roku, natomiast gotowa już budowla została poświęcona w dniu 10 listopada 1898 roku, w dzień urodzin twórcy reformacji, Marcina Lutra. Kościół posiada wieżę z trzema dzwonami, witraże, kamienną chrzcielnicę, organy o 28 głosach i dwa żyrandole. W świątyni odbywają się koncerty chóru parafialnego Cantate[2]. Od 2011 roku na terenie kościoła odbywa się w I niedzielę adwentu parafialny kiermasz adwentowy, podczas którego w kościele odbywają się koncerty zaproszonych grup.

Chorzów. Widok z ul Dąbrowskiego Henryka na kościół ewangelicki.
    Chorzów. Poczta cesarska, nowy kościół ewangelicki, kościół katolicki, ...